Bladschimmels beheersen in heterogene percelen

Nu steeds meer percelen sluiten is het wachten op de eerste bladschimmelwaarschuwingen. Bladschimmels treden op in een warm en vochtig microklimaat wat makkelijker ontstaat in een gesloten gewas. Nu er veel percelen (heel) laat zijn gezaaid of een heel heterogene stand hebben, is vaak onduidelijk hoe hiermee omgegaan moet worden. Daarover leest u meer in dit bericht.

Standaard spuiten bij waarschuwing is gevaarlijk
De achtergrond is dat veel mensen van mening zijn dat bij een bladschimmelwaarschuwing standaard alle bietenpercelen moeten worden gespoten. Dat is niet het geval. Bij een waarschuwing van de bladschimmelwaarschuwingsdienst moeten percelen worden gecontroleerd op bladschimmels en indien aantasting gevonden wordt, gespoten. Het spuiten van triazoolhoudende middelen voor gewassluiting levert het risico op dat er vertraging van het vormen van nieuwe bladeren optreedt. Als de bieten niet zijn gesloten kan dit opbrengst kosten. Mochten er bladschimmels gevonden worden voor gewassluiting, dan kan een bespuiting met Microthiol Special Liquid (5 L/ha) worden uitgevoerd en twee tot drie weken later met een triazoolhoudend fungicide (Spyrale, Bicanta, Belanty, Diadem).

(Heel) laat gezaaide percelen
Meestal wordt de eerste aantasting kortere of langere tijd na het sluiten van de rijen gevonden. Dan is het microklimaat in het gewas vaker veel gunstiger voor de bladschimmels. In een niet-gesloten gewas is het veel sneller te droog en zal infectie niet snel optreden. 

Percelen met een heterogene stand
Bij onregelmatige percelen is het advies om in elk geval de gesloten gedeelten wekelijks te controleren. Bij het vinden van aantasting is het advies om een bespuiting met een fungicide uit te voeren. In geval van een zeer heterogene stand kan worden overwogen om de eerste bespuiting met Microthiol Special Liquid (5 L/ha) uit te voeren en twee tot drie weken later met een triazoolhoudend fungicide (Spyrale, Bicanta, Belanty, Diadem).

Bladschimmelwaarschuwingsdienst
Wanneer er in een regio daadwerkelijk bladschimmels gevonden worden, gaat er, net als in voorgaande jaren, een bladschimmelwaarschuwing uit en krijgen alle telers in de betreffende regio een sms van Cosun Beet Company.

Meer informatie
Op de bladschimmelpagina (www.irs.nl/bladschimmel) zijn meer details te lezen over het herkennen en bestrijden van de bladschimmels.

Bij twijfel over de aard van de aantasting: laat uw teeltadviseur een bladmonster sturen naar IRS Diagnostiek! 


Een wisselende stand van bieten als gevolg van de weersomstandigheden dit voorjaar. Dit maakt de bladschimmelbeheersing niet makkelijker. 

Contactpersoon

Bram Hanse
Bladschimmels / bacteriën / diagnostiek

Mogelijk ook interessant