Nieuws uit de bietenkliniek: Bietencysteaaltjes

Bij diagnostiek zijn de afgelopen tijd diverse bietenmonsters binnengekomen met aantasting door bietencysteaaltjes (BCA). Bij aantasting zijn er cysten zichtbaar op de wortels en blijven planten achter in groei.

Herkenning van aantasting door bietencysteaaltjes
Kiemplanten die worden aangetast door gele of witte bietencysteaaltjes, blijven pleksgewijs achter in groei. Vanaf het zesbladstadium kan ook verwelking van de bieten optreden. Dit kenmerkt zich door bieten met hangende bladeren (‘slapende bieten’), vaak in ronde plekken op het perceel (foto 1). De hoofdwortel van de bieten ontwikkelt slecht en er vormen zich veel zijwortels. Op de bietenwortels zijn cysten zichtbaar, deze zien eruit als witte, citroenvormige speldenkoppen (foto 2).

Schade en levenscyclus
Schade door bietencysteaaltjes uit zich voornamelijk in een lager wortelgewicht. Door de vertakte wortels kan ook de hoeveelheid grondtarra toenemen bij oogst. Gedurende het seizoen treedt vaak magnesiumgebrek op en kan de aantasting door verticillium worden versterkt.

Cysten van het gele- en witte bietencysteaaltje kunnen jarenlang overleven op een perceel. In het voorjaar komen de larven uit de cysten en dringen de bietenwortels binnen. Vervolgens worden nieuwe cysten gevormd, die afrijpen en weer achterblijven in de bodem. Per jaar kunnen zich ongeveer 3 à 4 generaties ontwikkelen. Aaltjes zijn beperkt mobiel, plekken met aaltjes op het perceel breiden zich gering uit. Wel kunnen aaltjes door bijvoorbeeld grondbewerking worden versleept over een grotere afstand.

Rassenkeuze en beheersing
Vatbare rassen ondervinden schade van bietencysteaaltjes en vermeerderen de populatie sterk. BCA-rassen (partieel resistente rassen) vermeerderen bietencysteaaltjes minder en ondervinden alleen schade bij zware besmettingen. Om schade in de toekomst te voorkomen kunnen een aantal maatregelen worden genomen, zoals de keuze van een BCA-ras, resistente groenbemesters, een ruimere waardplantrotatie en het nemen van grondmonsters om de besmetting in kaart te brengen.

Meer informatie over de vermeerdering, beheersing en waardplanten staan zijn te raadplegen via www.best4soil.eu en in de IRS-teelthandleiding.


Foto 1. Kenmerkend voor aantasting door bietencysteaaltjes zijn verwelkte, ‘slapende bieten’, die pleksgewijs op het perceel voorkomen.


Foto 2. Bietencysteaaltjes zijn te herkennen als witte of gele, citroenvormige speldenkoppen op de bietenwortels. De cysten zijn circa 1 mm groot.

Contactpersoon

Linda Geenen - Frijters
Coördinator proefvelden / nematoden / insecten

Mogelijk ook interessant