Rondje door de bieten om schieters te verwijderen

Op de eerste percelen steken schieters de kop op. Dit betreffen voornamelijk percelen die op tijd gezaaid konden worden. Tijdig verwijderen voorkomt dat schieters afrijpen en problemen in volgteelten kunnen veroorzaken. Het is daarom aan te bevelen om een rondje door de bieten te lopen als de eerste schieters te zien zijn.

Stressfactoren
Schieters worden vaak geassocieerd met lage temperaturen. Als aan de koudebehoefte voor vernalisatie wordt voldaan, begint een suikerbiet aan de generatieve groeifase en gaat zaad te vormen. Ook stressfactoren als veel regen, een korst of trage begingroei, bevorderen dit proces. Deze laatste factoren lijken dit voorjaar aanleiding te zijn voor de nu zichtbaar wordende schieters. Ook bij de in maart gezaaide bieten is er namelijk niet aan de koudebehoefte voldaan.

Verwijderen
Een schieter kan duizenden zaden bevatten die jaren kiemkrachtig blijven. Enkele schieters die de kans krijgen om af te rijpen, kunnen dus serieuze problemen veroorzaken in de volgteelten. Het is daarom verstandig om ze op tijd af te kappen of uit de grond te trekken. Het meest effectief is om schieters op het gewas uit te laten drogen.

Beheersen van schieters is in het bijzonder van belang voor ALS-tolerante bieten. Hieruit voortkomende wilde bieten zijn namelijk niet te bestrijden met herbiciden uit de ALS-groep, die ook in bijvoorbeeld granen worden gebruikt.

Meer informatie over de schietergevoeligheid van rassen en beheersing van schieters vindt u in de teelthandleiding.

Contactpersoon

André van Valen
Bodem / bemesting / mechanisatie

Mogelijk ook interessant